Feeds:
Posts
Comments

Archive for December, 2009

k.h.a.t.a.n

yup…n yesterday was the day…another day to add into nawal’s calendar..since hubby was on leave we decided to circumsice nawal…x nk delay dah,nnt lg lmbat..lg die sakit…kenapa br berkhatan?penat wei jwb soklan ni…sbb nawal kan premmie baby n weight less thn 3kg…so if bb bwh 3kg biasa doctor x nk buat…sbb tkt dah besar nnt kene buat again..mite s well tgu dulu dr buat bende sama 2x..

dlm kul 10.30am ,kami dah sampai kat klinic paeds an nur kat bangi,sebelah az zahra…the initial plan was to go to az zahra,tp dah tanya my sis…die ckp die skrg pegi annur since most of specilist kt az zahra dah serves kat an nur…kami redah je la..mintak2 x pyh buat appt…luck was on our side..mmg boleh walk in je…so we registered and waited 4 our turn..we choose DR SITI ARBAHYAH…since i read a lot kat forum yg dr siti ni good reputation and sgt baik…

almost 1 hr jugak tgu,br tiba our turn..after consultation,dr siti timbang nawal dulu…6 kg nawal!!!!!!!!!!hehe..then nawal kene sunat…nawal mmg nangis la kan…ajaib la kalo x nangis sbb doctor dh ckp sakit…huhu..tp once everything was done,cepat2 chesu hugg her n she stopped crying…lepas tu die dah ok ok dah…alhamdulillah…owh…harga khatan kat sini not bad la…kat brochure die tulis rm85 utk khatan baby girl..tp maser byr die ckp rm80 …berpatutan la sbb paeds yg buat..kalo doctor biaser,rm30…

mangsa yg menangis..hehe

Advertisements

Read Full Post »

Cutest Baby of the Planet 2009

Name : NAWAL BINTI FARIHAN D.O.B :JULY 1ST 2009

MomBloggersPlanet is conducting a “Cutest Baby of the Planet 2009” contest.Every single baby deserves to participate in this contest since every baby is cute.I personally join this contest for Nawal to win the temptation prizes…aha..YUppss..the prize are soo unresistable i have to say…..So mamas and papas out there…join this competition now!!!maybe its our luck to win the  prize…Jom JOM…

BYE!!!

Read Full Post »

@sogo sale

went to a super quick shopping last wiken with hubby and nawal…i browsed the children’s department in a super dupper hurry while hubby entertain miss litle behaved…i grabbed every single thing that caught my eyes,soft material and of course great bargain…tis time,to my regret the items were not so catchy…which was a good news to the pocket…

catch me if u can..hehe

damaged done...

owh..terkecik la pulak number tu..x pe lah

1. gown..1 yr old..mebi blh buat stock baju raya…or pegi wedding

2.sleepsuit

3.another sleepsuit

4.baju sehhey

5.baju sehhey picked by ayah

6.another baju sehhey

7.hairband!!!

sekian..itu sajalah…total damaged? sila lah teka..sgt berbaloi-baloi…

Read Full Post »

mee bandung muar -s promised

i never tasted any mee bandung muar until recently we spotted this happening restaurent on our way to tesco kajang…i managed to convince hubby to stop and try it…and wallaaah…we got addicted to it in a blink of eyes…esp tis particular restaurent…ever since tat day,its our weekly eating place ..and we dragged our frens along of cos..and each time eating,i’ll tapau 1 for me to eat at home..yess tat bad considering my portion of diet..

after a few wiks, i tried looking for the recipe on the net..first attempt,failed miserably..the recipe didnt help at all…boyo came to the rescue with her org muar recipe…and the next day..i made it for our dinner….unfortunately its too spicy to our liking…and only yesterday,i cooked another time,with alteration here and there to suit our liking…alhamdulillah… i made it…and as promised i wanna share them with frens… so frens..here is the recipe..make sure to make it one xtra bowl 4 me k!!!!

BAHAN2 (utk sebungkus mee kuning-approx 4 org mkn)

sebungkus mee kuning

daging lembu dipotong nipis

udang segar

udang kering -1 or 1.5 sudu besar

kentang – 1biji

bwg besar -1 or 2-depending on the size

cili kering- 10-15 (but i only use 5-6)..hehe

sayur sawi

telur -2 biji

CARA2

1. rebuskan daging sehingga empuk..(boleh juga guna kiub daging lembu,tp x orila)

2.blend kentang(x perlu masak)+bwg besar+cili kering+udang kering..

3.Panaskan minyak,masukkan bhn2 yg telah dikisar tadi…biarkan menggelegak supaya lada kering masak..nnt sakit perut yea kalo x masak….kemudian,masukkan air rebusan daging…daging + udang segar…masakkan sehingga sedap…

4.masukkan gula(3 sudu…ikut selera)..garam…

5. masukkan 1 biji telur..terus kacau….ini akan memekatkan lagi kuah….the next telur,masukkan ..x pyh kacau…bia dia seketul…

6.masukkan sayur sawi….n TARAAAAAAAAAAAAAA….

7.boleh masukkan mee kuning..chesu suka celur dulu mee supaya nnt dia x kembang bila letak dlm kuah…

so kwn2…gud lak….

sorry,x de gamba..later mebi!!!

Read Full Post »

1431H- AHLAN WA SAHLAN

alhamdulillah,hari ni hari pertama thn baru islam..i guess i shud start jotting down about my expectation tis year…owh,tat deserves another entry solely on tat…hehe

i guess thn 1430H memberi byk sgt makna dlm hidup chesu..byk bende baru,pengalaman br yg chesu timba sepjg thn ini alhamdulillah…transisi dr seorg isteri kepada seorng mama berlaku dlm thn lepas juga la..segala pahit maung yg pernah mama rasai,chesu lalui…sakitnya melahirkan nawal dengan pembedahan,spt mama melahirkan chesu adik beradik seramai 4 org dengan kaedah itu jugalah..chesu rasai…tp dengan kadar yg berbeza…adanya teknologi meringankan lagi sakit itu..kata mama,zmn nya tersangat sakit…sehingga bernanah tempat jahit..ya allah…juga pergi berulang kali berjumpa dr utk membuka stiches…yg mana sekarang stiches dissolve sendiri…dan parut x sengeri yg mama ada…tp itula,mungkin juga kadar kesakitan itu berkadaran juga dgn pahala mama dulu…chesu doakan yg terindah utk mama di akhir usia mama,di sana kelak…perasaan mama terhadap chesu adik beradik kini menaglir dlm diri chesu..chesu seakan faham erti kasih syg mama dengan adanya nawal..chesu belajar menangis utk seorg anak…chesu semakin kasih dan memandang tinggi pada korban kasih mama…terlalu tinggi jasa mama membesarkan puteri yg empat ini…

pengalaman pahit babo jatuh sakit,mama sakit pun berlaku thn lepas…sedih,tp alhamdulillah semuanya dlm proses rawatan dan penyembuhan…1430H juga thn cuti2 msia chesu bersama en suami n nawal..dr temerloh ke kuantan ke terengganu kelantan seterusnya ke kuching..alhamdulillah…

terlalu byk utk dikongsi…tp itulah….yg mana yg tertulis adalah yg terpenting dlm kamus 1430H…semoga thn baru ini chesu akan menjadi yg lebih baik…dr segala segi..semoga chesu menjadi hamba allah yg lebih baik…dan semoga amalan2 thn ini adalah jauh lebih byk n berkualiti dr yg lepas2…semoga chesu menjadi isteri,anak n mama yg lebih baik,insya allah….semoga chesu menjadi pelajar ..ehe yg lebih cemerlang thn ini..adeh…doakanlah yea…

to all ppl,SELAMAT THN BARU…

Read Full Post »

at last…rolled over!!!

alhamdulillah…tis morning happens with so many good things….i went to see our gynae,dr noraihan 2 review report on the pap smear i did couple months ago…alhamdullah..it turned out good,nothing to worry about..we just discussed on the contraception since i gave birth to nawal thru c-sect…most of the topic evolves around nawal..haha..we brought along a few printed pix as requested..Dr noraihan picked a few good ones of course…we laughed out loud when she told me about how horrified she was for the past weeks since her nurse lost nawal’s pix…i knew this on the day itself when this poor nurse called me on my mobile asking my whereabout…tat was a few days before eid adha..she told me that nawal’s pix went missing and she was scolded for tat…the big boss fav pic is missing and she was mad…haha..i promised to print a new one for her..in fact,we even printed the latest pix of nawal during sarawak trip…throughout the colsultation period,nawal happily smiling and grinning while sitting on dr noraihan’s lap..she seems so comfy eventhough she just woke up from her nap..i guess she recognised this one significant soul…

i went back straightaway,after BF nawal, i put her on her matress and left for kitchen…and i herad nawals started to cry…i rushed to see her…and TARAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA….tis is the reason…

crying for help!!!help is on the way...wait 4 the camera nawal!!

 

and pause her cries to pose 4 me..aha...my baby..

 

an achievement indeed…mama sgt hepi nawal..mixed feeling..rasa mcm lepas ni,if i were to start working all the first times will be missed…aduh…i wanna be the witness and capture them all nawal…plz wait 4 my presence ok 4 all ur first times nnt…plz…

Read Full Post »

harapan dan doa mama

nawal n SAM GREENY-her first teddy

Terasa setiap hari setiap jam setiap minit saat bersama nawal terlau cepat berlalu…dari sekecil-kecil bayi kepada Nawal yg hari ini..byk bezanya…setiap hari mama ayah akan cuba mengigati setiap saat yg kita tempuhi bersama…cuba kami kekalkan dlm memori kami…terima kasih teknologi kerana byk saat2 kita diabadikan dengan bantuannya..supaya bila Nawal besar nnt, mama sekan pasti Nawal tidak pernah mengerti kasih mama ayah sewaktu Nawal bayi…semoga dengan rakaman,gambar2 ini boleh membuatkan Nawl merasai sendiri kasih sayang mama dan ayah…harapannya,Nawal akan memahami besar kasih sayang kami kepada Nawal semenjak Nawal seberat dua plastik gula…

mama doakan segalanya g terbaik utk nawal dunia akhirat…mama doakan kesihatan,keselamatan, kebijaksanaan buat seorang anak yg amat mama sayangi…mama doakan Allah sentiasa meletakkan Nawal di jalan yg benar…mama doakan agar Nawal berakhlak mulia,menutup aurat,menghormati org tua…mama mengharapkan kejayaan Nawal di dunia dan di akhirat….mama Cuma mendambakan yang terbaik utk anak mama…bukan utk dibanding-banding dengan anak yg lain…mama sentiasa meletakkan Nawal di tempat Nawal sendiri….Cuma harapan mama,Nawal akan terus cekal,berani dan tidak tewas dengan godaan hidup Nawal…Nawal,hidup di akhir zaman ini terlalu byk pancaroba dan godaan yg datang..tabahlah Nawal….jangan sesekali tercicir dr ajaran Allah dan sunnatullah…walau tika itu,mama atau ayah tiada di samping Nawal utk membetulkan Nawal..menegur Nawal…insya Allah,Nawal akan selamat dunia dan akhirat…

Mengalir airmata mama saat mama menulis semua ini Nawal..mama terlalu takut utk masa depan Nawal..terlalu byk yg mama lihat setiap hari …buruk yg terlalu byk..tidak mampu mama gambarkan semua yg buruk itu hampir lalu menimpa Nawal..nauzubillah..terlalu takut seandainya godaan terhebat itu datang pada Nawal saat mama dan ayah tidak ada lagi utk mengingatkan Nawal…Nawal,dekatlah dengan Allah..hanya itu yg mampu mendindingi Nawal dr segala keburukan nnt..insya allah…

Nawal,mama dan ayah sygkan Nawal lebih dari nyawa kami sendiri…

Read Full Post »

Older Posts »