Feeds:
Posts
Comments

Archive for May, 2009

CHECKLIST BARANG BABY

I have been delaying to post on stuff and things that first time mommy need to buy for the baby…and twice Farah reminded me to update her on my list so that she can compare with hers…so to all first time mommy, I hope this list will help u :

BAJU-BAJUAN

1. Baju lengan pendek Newborn(NB) -4

2.Long sleeves NB  -4

3.Seluar pendek NB  -2

4. Seluar pjg NB     -6

5.Baju outing ke clinic(hehe) -2

6.Barut baby – penting! -10

7. Handkerchief  -5    (utk lap susu -penting utk elakkan rashes kat muka baby)

8.Rompers     -4    (sy dh beli lebey…tp 3-6 mths)

9.Mitten+Booties   -8     (nak beli lebih pun blh,sbb selalu hilang and masam ni baby suka hisap)

10. Socks    -2/3

11.Hat       -1


FEEDING

1. Breast pump ( i bought avent pump-manual)

2.Termos

3.Bottle 20z

4.Teat

5.Sterilizer * (x beli pon,kalo nak beli boleh je…)

6.Teat brush

NURSERY

1. Baby cot/playpen *

2.Mattress

3.Pillow &Bloster

4.Mosquito net

5.Blanket and receiving blanket

BATHING

1. Bath tub

2.Toiletteries-travel pack

3.Cotton balls

4.Cotton buds

5.baby comb/brush

6.Baby manicure set

7.Nasal aspirator -PENTING!!


DIAPERING

1.Changing mat

2.Baby wipes – beli yg ada ada penutup,nnt x kering.

3.Diapers NB – i bought Pureen-hospital guna brand  ni,katanya elok..not sure

4.Napkins       – byk pun x pe…

5.Balm             – i bought Angel Baby Bottom Balm

OTHERS

1. Nappy Kleen – brand lain pun boleh…semua baju2,napkin n towel kene basuh dulu..

2.Myk telon

3.Toy

4. Towel -byk pun x pe

5. Hooded towel -1/2

6. Penyangkut kain utk baby


MOM’S

1.Socks

2. Nursing bra

3. Nursing pad

4. Maternity pad

5.Disposable panty

6.Nipple cream- Angel Baby

7. Barut

8. Myk panas utk confinement

9. Minyak selusuh

10.Air selusuh

11.Jamu set selepas bersalin


OUTING

1.Car seat

2. Stroller *

3.Baby sling

————————–

* utk item yg boleh beli later…x wajib…ikut budget masing2…



Read Full Post »

agak lama dah x update blog ni..kalo ada labah2,memang dah bersarang agaknya kat blog ni..hehe…sgt bz this week sbb my lovely parents dtg..YEAY!!!!!!!!!!!!…hr2 bgn pg boleh sembang ngan mama…tp dah balik ni rasa sedih yg melampau la plak…masuk bilik tamu,tgk katil kosong trus nangis…mcm biasala,kain batik mama tu chesu simpan x basuh…kalo rindu peluk je kain batik tu….i noe..i am a cry baby....huhu….

skrg ni,dh rasa mengah2 sikit….nak berjalan jauh2 pun penat…dah la kaki stat bengkak 2 hr dah…sebab berdiri lama kot hr tu semua org dtg umah,kenela masak ape2 yg patut…x kan nak harapkan mama..dah chesu tuan rumahnya..mama pun penat jalan umah anak2,kaki dia bengkak sembap x yah crite..takut chesu tgk…semlm die jumpa specialist,dr ckp normal org darah tinggi kaki sembap kalo jln byk…kene letak kaki tinggi2 maser tido….sape2 ada prob yg sama,cubala kaedah nie….

2hb ni my next appt ngan gynae…sgt berharap semuanya berjalan lancar…mulai skrg chesu cuba utk baca surah maryam n al fath setiap hari..utk mudahkan bersalin n selamat semuanya…takut la pk hal bersalin nie..jd stress….huhu

alhamdulillah cita2 chesu yg satu lagi dah tercapai….so bolehla concentrate bacer2 surah nie…owh,chesu dengar ceramah ustazah bahiyah…katanya nak bykkan susu,baca surah al hujurat byk2…cubalah…chesu pun tgh amalkan….

Read Full Post »

new

yesterday,hubby and me went to a talk organised by Positive Parenting sponsored by GSK..it was done in Hotel Seri Pacific,opposite The Mall..the talk was so informative by prominent speakers; Dr tan, Datuk Zulkifli Ismail and Dr Swamenathan…me and hubby gained new perspectives and we know well now how to gear ourselves towards a better healthy environment for our baby….

did i mentioned about the fud?we had two breaks..and the fud prepared was exotic..(mebi because my tummy was empty yesterday..)…the first break,the food was so so but the 2nd session,i ate them wiith passion..hehe…unfortunately,hubby only managed to snap the pix for the first session…hehe

fud

we got goodie bags for each one of us…and lets us reveal on the free items….

goodie inside

well,it was an enlightening talk we attended yesterday and i am so thankful for ili’s help in registering us both for the talk…it was well organised and it was FREE!!!!….thnx ili derest!!

Read Full Post »

pagi2 lagi chesu bgn utk ready ke hospital..hari ni ada glucose test…utk sesiapa yg mengandung yg mengidap diabetic atau yg mempunyai family history…mcm chesu,babo la pengidap nya…so,berpagi2 lagi sampailah chesu di HPJ..en suami terus ke pejabatnya di tingkat bwh…chesu pun x nak susahkan dia mengekor je…tp nak jugak dia ada sbb nak suruh dia paham n tahu procedure yg chesu kene lalui…hehe…it was so early,i become the 2nd to arrive…since nurse cakap masuk ke BILIK PROCEDURE XYZ,chesu pun confident je masuk…ingat kene masuk n tinggalkan kad…sekali,selepas bg salam n berura2 utk menghulukrkan kad chesu kene marah …”nak buat MGGT eh???dah tgu la kat luar..ada org lain dah dtg dulu..kenela ikut giliran!!!!” tersirap darah merah ke muka..dlm hati..”wei..apehal…nak bg kad jela..x hingin pun potong2 Q ni..kot ye pon,ckp la baik2….”…i was so speechless i felt numb….”tgu kat luar ke?sorrie..sy x tahu td..sy ingat kene bg kad….sy pun x nak potong q…”.geram sunggoh…chesu pun duduk kat luar,dalam masa 10 minit gitu en suami sampai…chesu bersoksek la ngan en suami…”masya allah,gitu ke treat org…dah la pagi..kalau tgh hari phm la org ramai…” bergenang jugak airmata masa bercerita..!en suami cakap..”dia x ingat kot…dia x cam muka awak agaknya..”.NO..I DOT WANT HER TO ACKNOWLEDGE ME S UR WIFE…I DID NOT EXPECT A SPECIAL TREATMENT WHATSOEVER…tp JUST TREAT PPL NICELY…DON”T B RUDE…ITS A HOSPITAL NWAY!!

turn chesu,nurse lain yg attend…en suami menjenguk ke bilik n senyum pada semua staff kat situ…nurse td terkejut n trus uat keje buat2 x tahu…masa ni chesu rasa dah x leh pandang dah muka dia…then lepas amik darah chesu n en suami ke cafe utk consume gula yg die bg tu..adeh….sesudah 2 jam selepas itu,chesu kembali ke BILIK XYZ utk amik darah kali ke-2..dlm hati berharap sgt biarla nurse yg hangin td x de…sekali lepas chesu bg salam NURSE TADI LA PULAK…cuba teka mcm mana muka dia…

“puan,masukla…duduk duduk…bila yea due puan??” chesu pun menjawab je la…”owh..puan dah beli set bersalin???dulu sy penah cerita kan?” chesu angguk sambil senyum…(owh..boleh pulak senyum sampai telinga n berkempen bagai….ingat aku lupa ke???)…byk pulak die bersembang…siap cakap lagi..”puan,sy cucuk ni yea..sakit sikit je..” angguk je la…b4 keluar chesu cakap terima kasih….”bila yea sy boleh tahu result…?”..nnt appointment,prof akan bgtau puan sendiri…jumpa lagi yea..” chesu keluar…

semua rasa ada..bercampur….i felt exactly like my mom felt 10-15 years ago….one of the nurses kat HUSM marah2 mama sebab mama pergi utk appointment pada hari yg bukan clinic…sedangkan dr pakar tu kwn my dad…n ada surat dari SUK lagi…siap cakap..”mokcik,saloh tepak..mokcik tahu doh…ni tepak pakar…???!!!” terkulat2 mama…being her,dia sgt patient n nk tgk mcm mana nurse tu lyn org…sekali dr tu keluar…”PN….dr tadi lagi saya tgu…mana *B??”..mama cakap dia kirim salam n ada meeting…muka nurse tu merah biru segala mama cakap…

tip yg my sis bg : kalo nk ke hospital gomen,make sure u dress to kill,wear the most expensive handbag n shoes…muka kene ala2 datin….sgt double standard sunggoh layanan nye..dr2 semua cool aje…

Read Full Post »

welcome to the world

ruqayya,u did a greatt job today..finally u can see HIM in front of ur eyes kan???congarts hunny..later will upload his pix…mesti seronot kay dah tgk prince kyle XY..hehe…n tell me his name ASAP k???

so frens,boleh la kita nk g tgk baby kay nie…hehe…

Read Full Post »

sgt best balik kg….sgt sedey bila nak tinggalkan mama n babo…tp knowing that my parents will visit my in two wiks time, x la nangis mase nak boarding hr tu…hehe…tp sedih jugak bcoz i saw my mama shed tears…ouch..pedih ok…

erm…too many stories to tell…too little time to write…the biggest event that occurred during my-balik-kg-time was nolee’s big day…alhamdulillah,she is now sharing the same status with the rest of us…she is now married to sani…a person that she loves….alhamdulillah….and again,it was a reunion between me and ZS frens….i met mcna,mcsue n kak la…the best part is mc na,kak la n me sharing the “pregnancy stage” together….hehe…k ..tats all..pen off!!

uswithnolee

farihantoo

Read Full Post »

selamat bercuti kepada semua bekerja….chesu sgt excited utk balik kg hari ini…eheh…can’t wait…

pagi semlm rasa sedikit ralat sbb appointment dgn gynae di postpond….so our next meeting with the little muchkin is scheduled tis14th may…insya allah…(lambat la lagi…..)

mlm td chesu berjaya ke Planette Enfant dengan hubby….samapi2 je dah lewat,biasala nak ke uptown kan slalu jem…x pela, at lease hubby n me managed to convinced ourself of wat is the best for our little munchkin…we are not so happy with the strollers we saw last nite…mebi we shud stick to what we both have agreed earlier…pergi kedai pun,nak ensure yg decide the best so that we won’t regret later….ye la,harga stroller ni kan mak aiiiiiiiiiiiiii mahal…so nak la invest bia betul2 berguna di masa depan…ni yg konon2 berkenan tu…Citi CX 4 Wheels Stroller

tangerine tp x jd beli sbb die boleh facing forward je..x leh facing backward mengadap kite..x nak la…x pela,we still we have another one good option that we both almost sure that we gonna grab it….its a BIG MAYBE..insya allah…

Read Full Post »