Feeds:
Posts
Comments

Archive for January, 2008

K.A.n.g.e.N lagi

lama nya x online…windu windu……

byk mende yg aku rindu….duduk rumah mcm ni boleh gila rasa..bosan tahap gaban….lama2 mcm ni mmg boleh gila…..

paling rindu bave blog member2,ntah la…ni pun kejap je online ni..kat kedai mamak kat precint 9…..dah nak balik dah nie…hujung minggu ni balik klate 4 a week….rasa nak terbang je..hari2 bergayut telefon dgn mama pun rasa rindu bangat..tadi kol mama,kul 10…mama cakap die tgh baring2 …KAT BILIK AKU…sebak…tapi uat x tahu je….

k lah..need 2 go off…..

Read Full Post »

teringat mama

 entry yg ku tujukan khas buat mama…imported fm my other blog…

frasa idup

frasa dalam kehidupan ini terlalu banyak….

getir rasa kali ini utk ke episod seterusnya…gusar utk menghadapinya,takut untuk menginjaki ke sebuah alam yg teramat asing…meninggalkan sagala di belakang…menggalas beban baru dengan sejuta perasaan yg sering bertindih-tindih…..

dominasinya ialah sedih dan sayat….syurga seorang nidana akan berpindah…drp tapak kaki mama berbau syurga ke tapak kaki suami yg dijanjikan Allah sekalian pahala..

mama-seorang mama yg seluruh hidupnya seorang nidana sanjung…mama wanita solehah,membela 4 org puteri babo yg pelbagai ragamnya…mama isteri mithali,ketaatan pada suami adalah sesuatu yg pasti……..mama,seringkali juga seorang nidana menambah dosa mengguris hati tuanya…keampunan seorang nidana pohon dr mama yg sgt tulus……

seorang nidana :mama…..anak bongsu mama dewasa sudah =(

Read Full Post »

minggu masak2

last week adalah event yg sangat byk….sebelumnya aku adalah sgt bosan….jd surirumah ni adalah satu job yg sgt memerlukan tahap kesabaran yg tinggi dan terpuji yg mana aku sgtlah rasa lemas dan rimas…..huhu….puji pujian untuk lin yg selalu dtg melepak kat umah bila farihan pegikeje….paling tidak lin akan msg,or else kol tanya..”dana,ko dah makan??jap g aku hanta mkn kat ko…” itulah antara skrip lazim lin setiap hari..alhamdulillah…mama cakap aku kat mane pegi sentiasa ada kwn….yg sgt baik…prinsip aku mudah..jika kita ikhlas n tulus bersahabat,insya allah aallah akan campakkan sahabat yg baik n setia utk sentiasa di sisi kita setiap langkah susah n senang……..

dah seminggu,maka aku bersiap2 utk sentiasa masak dgn menu yg berbeza…(cita2 yg sgt tinggi..hikhk)…tp perlu jugak diambil kira faktor kos n bhn2….nak masak yg best2 bhn x de pun hasrat terpaksa dilupakan….menu pertama aku masak sebagai isteri farihan ialah TOMYAM….sungguh2 aku masak….mama cakap kita kene niat ibadah tanda kasih sayang pada suami..inysa allah air tgn isteri akan menambah kasih syg suami…(tp kalo dah fail sgt aku rasa farihan akan muntah dgn kadar sungguh2)…juster aku masakkan ayam,udang n cendawan..di tengah2 sibuk memasak farihan sampai umah…dan aku terjerit2 sbb x de garam ataupun sos tiram ataupun kicap….masa tu dah maghrib….maka dia pun bersegera utk ke kedai…dgn merayu rayu aku mintak dia x pegi sbb aku sgt takut duk sorang2….lepas berfikir sejenak,garihan cakap…”berenti masak,ikut sy g kedai!!!”..hehe..selepas berjaya mendapatkan garam,lengkaplah menu malam tu berserta telur dadar……..

kisah masak2 tak brakhir di situ…esoknya,abang iparku dtg berziarah dgn keluarga..dgn kadar bhn yg x de,aku pun masaklah MUSHROOM SOUP …masa tu aku teringat sangat kat babo…sbb biasanya aku masakkan mushroom soup utk dia….meleleh jugak aimata……

dan episod masak yg seterusnya ialah pada 2 muharam….iaitu hari khamis mlm jumaat..itu adalah episod paling getir lah dlm idup aku setaat ini….mula2 farihan cakap nak ajak jasman n isteri die dtg kenal umah…aku pun cakap..ha ajaklah…then alih2 dia akap ajak dia baca yaasin la…amik berkat tahun baru…aku dah cuak…pastu aku suggest la dia ajak dman n pejo…maka sekanrang 4 tetamu….kemudian dia dengan suksesnya menambah bilangan tetamu hingga menjadi 8 org…aku dah panik..tp kata farihan x pe…bila dah sampai umah dgn brg2 utk memasak nasi lemak n spaghetti aku pun stat la masak…….sgt mencabar bila itulah kali pertama aku masak nasi lemak,n akan menjamu 8 org tetamu….aku rasa seolah2 mcm amik SPM…takut ya amat…n lebih takut bila santan x de kat kedai….the only way out aku guna santan kotak…dan itu jugaklah pertama kali aku tgk rupa santan kotak…menggnakan skill common sense,aku mecampurkan santan kotak dgn air panas dgn kadar agak2 dlm takut2…….bila dah letak segala bhn halia,santan n beras….aku berdebar…bila dah masak mcm lembik..masa tu jugak aku nangis……tp farihan ckp rilek…so aku bia je periuk tu keep warm…1/2 jam kemudia dia jadi normal…dan bau dia sangatlah bau nasi lemak….yg hal sambal pulak aku rasa taste ada skit lari…tp wat the heck…tat was my first time…..pape pun we both happy sebab berjaya menganjurkan majlis baca yaasin….thx to all yg dtg utk baca yaasin…kwn2 ku,nnt la aku pk turn korang pulak…skrg kene build up skill masak dulu…GAMBATE!!!!!!!

Read Full Post »

semalam n hari ni

Skrg kat umah lin..laily fazlin..semalam lin tolong kemas umah,tolong cuci tandas n mop bilik atas…..penat lin…siyan plak…tp dia sgt sungguh2 nak tolong……..umah die sgt dekat dgn umah kami…less than 10 min dah sampai…begitu jugak dgn alamanda….mmg pasni slalulah aku ke alamanda..hihi…

 

Mlm tadi sambung kemas pulak dgn farihan…alhamdulillah….dah clear dah skit….brg bersepah lagi,tapi yg penting uamh dah bersih…..esok nak g cr almari sbb baju2 semau kat dlm bag,x de almari..napelah x de org bg hadiah kawin almari eh???hikhik…pas mencuci n mengemop umah,terus flat..bentang toto depan tv,trus tertdo……….huhhu…hari ni pg2 lagi bgn sebab farihan nak g meeting kat kl….sbb aku ni penakut lagi nak duk umah sorang2 pas breakfast kat Presint 16,dia hantar kat umah lin…..lin lagi?..hehe..nampaknya aku bercinta dgn lin je lah skrg…sementara tgu lin bersiap,dia suh aku tgk youtube….animation ..best gler….nnt try tgk…CHOMEY giler katun nie…n so authentic….sgt2 suker..tajuk die UPIN n IPIN..nnt try tgk eh ain???i noe u love animation??

http://www.youtube.com/watch?v=J1ow6LG_ZdE

semalm ptg berkenalan dgn jiran sebelah…..ini adalah antara perbualan kami

 

KISAH 1

chesu : makcik dah lama ke duk cini?Makcik : a ah…2 thn..anak nie duk umah ni dgn abg eh???

Chesu : a ah…(dgn confident)

Makcik : oooo..duduk dua bradik je lah….

Chesu : (blur…..) erm,tak….itu suami saya makcik… (huhu…)

KISAH 2

Dr sebelah umah (lupa nak tanya nama) : adik sewa cni?

Chesu : sementara je kak…pastu spupu saya owner umah ni nak dtg duk cini…

Dr sbelah umah : ooooooo……duduk 2 org je eh?

Chesu : a ah…….

Dr sbelah umah : adik ni blaja kat ne??

Chesu : huh???

Dr sebelah umah : ke dah keje???….sorie

Chesu : sy dah keje…tp dah berenti…nak sambung blaja balik…

Dr sbelah umah : itu sape?(tunjuk kat farihan)

Chesu : ooo…suami sy kak..

Dr sbelah umah :la…ye ke??

————————

Farihan gelak sakan dekat aku……die cakap..nampak sgt awak ni mcm budak2…hampeh!

Read Full Post »

NEW Year

to all frens Hepi new year!!!hope u guys will do well in this year with many more accomplishment in life and many many many more happiness to be cherished in this new year…

…as 4 me 2008 is really a NEW YEAR for me….its totally different from year 2007 for….

1.i am no longer miss nidana for iam now puan nidana…

2.i am jobless now b4 i worked with uitm 4 a year

3.i live with my hubby b4 im with mama n babo..(im crying now

31st dec was the hardest day that i need to deal with….its difficult to bid farewell to those people that shower u with love….a plain gudbye cant barely be uttered..only tears streaming down my cheeks…..and beside me was my husband laughing at my emotional state…(he felt it was ridiculous to cry when it is obvious 4 him tat we can always meet up again) …

it was even harder for me to say gudbye to my parents…all three of us struggle with our emotion….ive tried to remain composed in front of them..later i broke into tears…only one arm comfort me…..my husband…

i really dunno wat is there to expect from tis year….wat i must do right now is i need to convince myself tat things r different now……every nite b4 i go to sleep i’ll certainly wept for i miss mama so much…..even at lunch yesterday,i didnt finish my food…..suddenly i wondered what is she having rite now???who is going to buy the groceries 4 her???who is there to listen to her now???

MAMA – I MISS U TERRIBLY

Read Full Post »